Esther Canisius | interieurontwerp

GANG ORGANISEREN & OPRUIMEN – 5 TIPS

Chaos in de gang! Zeker in een huis waar ook kinderen wonen, is dit eerder regel dan uitzondering. Hoe komt dat nou eigenlijk? En waarom is het zo lastig om het opgeruimd te houden?

In een gezin wordt immers naar school gegaan (schooltassen), er wordt gesport (sportschoenen/tas) en buiten gespeeld (bal, springtouw, rollerskates, skateboard én oude schoenen). Er wordt gewerkt (nette jas) en boodschappen gedaan (makkelijke jas zonder knopen die anders steeds aan het winkelwagentje blijven hangen). En dan heb je nog schoenen, kaplaarzen, sleutels, handschoenen, sjaals, hondenriem, paraplu etc. En dan is het ook nog erg handig als er een spiegel hangt.

Door op een andere manier te kijken naar de ruimte en de spullen die je er opbergt, kun je makkelijker orde en structuur aanbrengen. Realiseer je dat de gang in de eerste plaats geen verblijfsruimte is. De gang is een verkeersruimte met veel bedrijvigheid die gepaard gaat met veel inkomend en uitgaand “verkeer”. En elke keer als de voordeur opengaat, is er “verkeer” dat spullen pakt of achterlaat. Logisch dus dat het hier snel rommelig wordt.

Met onderstaande tips zet je een eerste stap naar een georganiseerde gang. De afbeeldingen tonen praktische voorbeelden.

1. WELKE SPULLEN HOREN THUIS IN DE GANG?

Lijkt een inkoppertje, maar kijk maar eens kritisch. En toets of alle spullen voldoen aan de volgende 3 voorwaarden:

  • Je hebt het nodig als je de deur uitgaat.
  • Je hebt het niet nodig als je binnen bent.
  • Je hebt het minimaal driemaal per dag nodig.

(Dus die sporttas/hoed/gymschoenen/etc. die je maar twee keer per week nodig hebt, zouden ook ergens anders opgeborgen kunnen worden.)

2. SPULLEN LIGGEN/HANGEN VOOR HET GRIJPEN

De spullen moeten voor het grijpen liggen. Hoe meer moeite je namelijk moet doen om iets op te bergen, hoe groter het risico dat de opbergplek niet (goed) benut wordt. (Zeker kinderen stormen vaak het huis binnen en nemen dan nauwelijks de tijd om hun jas op te hangen. Hoe makkelijker dat gaat, hoe groter de kans dat ze het doen.) Zorg dus bijvoorbeeld voor genoeg kapstokhaakjes (hangertjes zijn voor de meeste kinderen (en sommige volwassenen) echt te veel gevraagd). En geef spullen een vaste plek. Ieder gezinslid een eigen kastje (voor sleutels, handschoenen, opladers etc) werkt ook goed.

3. SCHONE MUREN

Door de bedrijvigheid in een gang worden de muren snel vies. Hierdoor ziet het er, opgeruimd of niet, sowieso slordig uit. Zorg ervoor dat de muren goed afneembaar zijn zodat je vlekken snel kunt verwijderen. Latex die geschikt is voor buiten werkt goed en kun je met een natte doek afnemen. Ook een lambrisering van bijvoorbeeld hout of kunststof in een stijl die je mooi vindt, voldoet prima.

4. VRIJE VLOER

Houd de vloer zoveel mogelijk vrij. Manden op de grond als opbergplek ziet er bijvoorbeeld wel leuk uit, maar alleen als ze ook netjes recht op een rijtje staan en niet te vol zijn (of overstromen). Deksels op die manden zorgt er bijvoorbeeld weer voor dat er spullen in de haast óp de deksel worden gegooid.
Schoenenkasten die je tegen de muur bevestigt, hebben een klep (snel openen/sluiten) en kunnen ook gebruikt worden voor handschoenen/sjaals/rugzakjes etc. Een vrije vloer is ook makkelijker (en sneller) stofzuigen en/of dweilen.

5. GOEDE VERLICHTING

Goede verlichting! Geen lamp die je kruin verlicht als je eronder staat. (Waarom? Zet er maar eens iemand onder en kijk hoe hij/zij eruit ziet :). Wel: indirect licht met een hoge lichtopbrengst. Bijvoorbeeld een plafonnière die het licht diffuus verspreidt en/of lampen aan de wand.

 

 

 
Comments
 
Comments

Leuke schoenenkast! Waar zijn die beschikbaar?